Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nemzeti ünnepek képes leírás - Nemzeti ünnep.tlap.hu
részletek »

Nemzeti ünnepek - Nemzeti ünnep.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nemzeti-unnep.tlap.hu » Nemzeti ünnepek
Keresés
Találatok száma - 6 db
Magyarországi ünnepek és emléknapok listája

Magyarországi ünnepek és emléknapok listája

A magyar jogrendszer megkülönbözteti a nemzeti ünnepet, az állami ünnepet, valamint a többi munkaszüneti napot. Magyarországon két nemzeti és egy állami (és egyben nemzeti) ünnep van, amelyek egyben munkaszüneti napok is. A többi munkaszüneti nap többnyire egyházi ünnepekhez, illetve jeles történelmi eseményekhez köthető. Ezeken felül vannak törvényben rögzített nemzeti emléknapok is, amelyek valamely tragikus vagy örömteli történelmi eseményre való emlékezésre szolgálnak, de nem munkaszüneti napok.

Munkaszüneti napok 2014-ben

Munkaszüneti napok 2014-ben

2014-ben több ünnepnap is úgy esik, hogy öt hosszú hétvége lehet - a többi között május elsejéhez, október 23-hoz és december 24-hez kapcsolódóan -, az ünnepek körüli szabadnapokat az eddigi gyakorlatnak megfelelően szombaton kell ledolgozni.

Nemzeti és állami ünnepek

Nemzeti és állami ünnepek

A Magyar Köztársaság állami ünnepéről szóló törvény (1991. évi VIII. tv.) a következő nemzeti és állami ünnepekről szól: A Magyar Köztársaság nemzeti ünnepei (1. §): a) március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, b) augusztus 20-a, államalapító Szent István ünnepe, c) október 23-a, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napja.

Nemzeti ünnepeink

Nemzeti ünnepeink

A nemzeti ünnep olyan kitüntetett napot jelöl, amelyen egy ország vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. A legtöbb országnak egy nemzeti ünnepe van egy évben, más országoknak több is. A nemzeti ünnep legtöbbször azon a napon van, amikor az adott állam vagy tartomány elnyerte függetlenségét. Más esetekben az ország véd∓tilde;szentjének napja, vagy kiemelked∓tilde; történelmi esemény válhat nemzeti ünnepnappá.

Nemzeti ünnepek

Nemzeti ünnepek

Az Államtitkárság felel a nemzeti ünnepek és emléknapok, valamint a kiemelt fontosságúnak nyilvánított rendezvények - együtt nemzeti rendezvények - szervezéséért. Magyarország nemzeti ünnepei az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére március 15., az államalapítás és államalapító Szent István király emlékére augusztus 20., valamint az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékére október 23.

Nemzeti ünnepek az iskolában

Nemzeti ünnepek az iskolában

A nemzeti ünnepeknek kettős arcuk van: egy múltidéző és egy jelent idéző. A múlthoz is, de a jelenhez is fűznek. Iskolai megünneplésüknek a gyermekkori szocializációban két szempontból is nagy jelentőségük van: Az ünneplés révén a gyerekek az együvé tartozó (fizikailag vagy szimbolikusan jelen lévő) ünneplő közönség részévé válhatnak. Egyfajta beavatási szertartások ezek, a közösségbe való bevonódás alkalmai, amelyek sikerében vagy sikertelenségében a dramaturgiának, a verbális és vizuális üzeneteknek, a részvételnek, az esztétikai élménynek és nem utolsó sorban az ünneplő közönségnek szánt, alá- vagy mellérendelő szerepnek egyaránt jelentőségük van.

Tuti menü