Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Irodalom, könyv, film képes leírás - Nemzeti ünnep.tlap.hu
részletek »

Irodalom, könyv, film - Nemzeti ünnep.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nemzeti-unnep.tlap.hu » Irodalom, könyv, film
Keresés
Találatok száma - 4 db
1848-49 forradalom és szabadságharc Magyarországon

1848-49 forradalom és szabadságharc Magyarországon

A honvéd, osztrák és orosz főerők, hadtestek csapatmozgásai mellett az erőviszonyokat érzékeltető adatok is megtalálhatók a térképen. Az egyes csaták, a várak és a fegyverletételek helyszínei mind-mind megjelennek, továbbá egy Pest-Buda részlettérképpel is szolgál a kellemes színvilágú kiadvány. A címlapon részlet látható az 1848. március 15-én megjelent 'A Nemzeti dal' röplapról, a szabad sajtó első termékéről.

Csikány Tamás: Honvédtüzérség az 1848-49-es szabadságharcban

Csikány Tamás: Honvédtüzérség az 1848-49-es szabadságharcban

Csikány Tamás hadtörténész jelenleg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtörténelem Tanszékén tanít egyetemi docensként. Kutatási területe a XIX. század hadművészete, különös tekintettel az 1848/49-es szabadságharcra. A könyv bemutatja, hogy a néhány nap alatt felállított magyar tüzérség hogyan vált egyenrangú ellenfelévé az évszázados hagyományokkal rendelkező osztrák fegyvernemnek. A szabadságharc tüzérségének életét számos korabeli dokumentum, kép és egy kihajtható színes, művészi melléklet szemlélteti.

Magyar nemzeti jelképek és ereklyék

Magyar nemzeti jelképek és ereklyék

Az általánosságban inkább ismert Szent Korona, Jogar, Országalma és Palást tudományos igényű ismertetése mellett a Szent Jobbról és Szűz Máriáról, a magyarok Nagyasszonyáról is szólunk úgy képekkel, mint igényes fotófelvételekkel. A jelképeink közé tartozó honvédségi zászlókról és felségjelekről éppúgy adunk ismertetőt, mint a nemzeti lobogóról, és a címerről. A Himnuszt és a Szózatot kottával, és teljes szöveggel közli a kiadvány. A címlapon a budapesti Nemzeti Múzeum ünnepi díszbe öltöztetett homlokzati képe látható.

Nemzeti jelképek a magyar népművészetben

Nemzeti jelképek a magyar népművészetben

A Néprajzi Múzeum kiemelkedő értékű népművészeti tárgyaiból a legfontosabb nemzeti szimbólumainkat: az országcímert, a nemzeti színt, a nemzeti zászlót, a huszárt, valamint Kossuth alakját ábrázoló tárgyakat, ezek alakulását és jelentését mutatja be a film.

Tuti menü