Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Európa országainak ünnepei képes leírás - Nemzeti ünnep.tlap.hu
részletek »

Európa országainak ünnepei - Nemzeti ünnep.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nemzeti-unnep.tlap.hu » Európa országainak ünnepei
Keresés
Találatok száma - 10 db
A német egység napja - október 3.

A német egység napja - október 3.

A mai nap Németországban nemzeti ünnep: a német egység napja, munkaszüneti nap. Ma történt 21 éve, hogy kikiáltották Berlinben a Reichstag előtt ünneplő tömegnek: Németország ismét egységes lesz. 41 év után az NSZK (Német Szövetségi Köztársaság - a nyugati rész) és az NDK (Német Demokratikus Köztársaság - a keleti rész) egyesült. 1990. október 3-a logikus következménye a berlini fal leomlásának, ami majdnem 1 évvel korábban következett be. Hasonló eufória lett úrrá az ünneplő tömegen, mint nálunk, amikor kikiáltották a köztársaságot. Nem is csoda, hiszen ekkor söpört végig Európán és a világon a változás szele, egy új világrend kezdete. A feketeleves csak ezután következett.

Egységét ünnepli Olaszország

Egységét ünnepli Olaszország

Egész éjszaka tartó kulturális programmal ünnepli egységének százötvenedik évfordulóját Olaszország. 1861. március 17-én Torinóban kiáltották ki Itália királyává II. Viktor Emánuelt. Zöld-fehér-piros színben pompáznak az olasz városok: az Itália egységesítését elindító piemonti királyság egykori fővárosában, Torinóban nemzeti színű zászló lobog minden ablakban. Az 1870-ben bevett Rómában a városközpont öltözött trikolorba. A presszókban zöld-fehér-piros színű lett a kávéhoz adott cukroszacskó is.

Fesztiválok, nemzeti ünnepek

Fesztiválok, nemzeti ünnepek

Az olaszok imádnak bulizni, ezért mindig találnak rá valami alkalmat. Megünneplik a szardellát, a padlizsánt, a paradicsomot, a citromot, az összes szentet, a kalózokat... Így aztán szinte minden hónapra esik egy jó kis FESTA (fesztivál, mulatság), ahol összegyűlik a falu apraja-nagyja, lehet enni, inni, táncolni, pletykálni, tűzijátékot nézni. A vallási ünnepek esetén természetesen a mise és a körmenet is a FESTA fontos része. Ez alól a Cinque Terre sem kivétel, tavasztól őszig minden hónapra több rendezvény is jut. Ezeknek általában fantasztikus a hangulata, így érdemes úgy szervezni a nyaralást, hogy részt vehessünk legalább egy helyi mulatságon.

Görög ünnepek, szokások

Görög ünnepek, szokások

Március 25. Nemzeti ünnep. Ekkor ünneplik a török ellen 1821-ben vívott szabadságharc kezdetét. Városokban, falvakban parádés felvonulások vannak ekkor. Katonák, papok, rendőrök, közéleti személyiségek vesznek részt. Sok felvonuláson fiatalok korabeli öltözéket visel.

Nemzeti ünnepek Csehországban

Nemzeti ünnepek Csehországban

Egy nemzeti ünnepbe belecsöppeni az szép is lehet, mert jobban megismerhetjük az országot és a hagyományait, de ha nyugodtan szeretnénk várost nézni és vásárolgatni, akkor érdemes előre tájékozódni az ünnepnapokról.

Nemzeti ünnepek, munkaszüneti napok Európában

Nemzeti ünnepek, munkaszüneti napok Európában

A nemzeti és állami ünnepek, valamint a munkaszüneti napok száma manapság nem sokszor ad vitára okot, azonban ha csak kicsivel tekintünk vissza az időben, például a rendszerváltás időszakára gondolva, sokan még ma is a legfontosabb szimbólumok egyikének tartják, hogy 'visszakapta' a magyar állam saját ünnepeit, saját tradícióját. Mint ahogy a bevezetés is sugallja, egy ország tradíciója, szimbólumai által válik nemzetté, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy rendelkezzen olyan ünnepekkel, melyek meghatározzák identitását, legyen az a vallásban gyökeredző, globális vagy nemzeti ünnep.

Október 26. A  függetlenség és az új alkotmány napja

Október 26. A függetlenség és az új alkotmány napja

Október 26. Ausztriában a függetlenség és az új alkotmány napja. Bár az Ausztria szuverenitását biztosító államszerződést már 1955 május 15-én aláírták, a szerződés ratifikálása az érintett országokban csak két és fél hónappal később fejeződött be, s ekkor kezdődött meg a visszaszámlálás. A megállapodás ugyanis 90 napos határidőt szabott meg a megszálló csapatok végleges kivonására. Október 25-én az utolsó külföldi katona is elhagyta Ausztriát. Másnap az osztrák parlament elfogadta a máig érvényes alkotmányt, amely az örökös semlegességet is rögzíti.

Üdülési szezonok és ünnepnapok

Üdülési szezonok és ünnepnapok

Ausztriában a július és augusztus, valamint a karácsony és a húsvét számít főszezonnak. Ezekre az időszakokra ajánlatos az előfoglalás a szálláshelyekre és a közlekedési eszközökre vonatkozóan egyaránt. Érdeklődjön az utazási irodák számtalan osztrák ajánlata iránt.

Ünnepek és események - Horvátország

Ünnepek és események - Horvátország

Az állami ünnepek idején a horvátországi üzletek, bankok és hivatalok zárva tartanak. Érdemes ezért előre informálódni, hogy mely napok számítanak állami ünnepnek. Ezen kívül év közben különféle kulturális ünnepek és fesztiválok kerülnek megrendezésre. A kultúrát mozikban és színházakban is élvezhetjük, főleg a nagyobb üdülőközpontokban.

Hirdetés
Ünnepnapok Európában (2014)

Ünnepnapok Európában (2014)

Ünnepnapok Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Spanyolországban, Svájcban, Ukrajnában és az Egyesült Királyságban.

Tuti menü