Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
1956-os forradalom képes leírás - Nemzeti ünnep.tlap.hu
részletek »

1956-os forradalom - Nemzeti ünnep.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nemzeti-unnep.tlap.hu » 1956-os forradalom
Keresés
Találatok száma - 17 db
1956

1956

Ötven évvel ezelőtt Budapesten és más magyar városokban utcára mentek az emberek, hogy tiltakozzanak az idegen megszállás és a diktatúra elnyomása ellen. Úgy tartják, ez az egyetlen olyan történés a magyarság egész 20. századi történelmében, ami jelentős hatással volt a világtörténelem alakulására. Egyetlen esemény, alig néhány hét, mégis hányféleképpen látjuk és gondolunk rá.

1956 személyesen

1956 személyesen

1956 személyesen is megismerhető a még köztünk élő szereplők történeteiből. A forradalom hétköznapi hősei nyomát tíz éve kutatom. Amíg fotózom arcukat, magnóra veszem sorsukat. Könyveket, kiállításokat készítettem, most honlapot építek az ötvenhatosok életéből.

1956-os forradalom

1956-os forradalom

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával feje­ződött be Csepelen november 11-én.

A forradalomról a Történelmi Klub oldalán

A forradalomról a Történelmi Klub oldalán

Mindössze 20 nap, de a magyar történelem talán legkiemelkedőbb 20 napja zajlott 1956-ban Magyarországon. Egy aprócska, de elszánt nemzet felemelte fejét és nemet mondott az elnyomásra, a diktatúrára és szembeszállt a világ akkori legnagyobb birodalmával. De mi is történt pontosan 1956 október 23 és november 11 között?

A remény napjai

A remény napjai

'A remény napjai - az 1956-os forradalom Szolnokon' Skultéty József, Forgács Gábor és Kovács Barnabás dokumentumfilmje, mely 2006. október 23-a és november 4-e között, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján készült azzal a szándékkal, hogy -jelen ismereteinket felhasználva- objektív történetmesélésként mutassa be a szolnoki eseményeket. Az '56-os forradalom helyi történéseit eddig film még nem foglalta össze, így a kiadvány minden tekintetben hiánypótló.' A Remény napjai'-ban történész, levéltáros, '56 kutató és katona vázolja az eseményeket, valamint mesélnek forradalmat megélt szemtanuk is élményeikről.

Az 1956-os forradalom - október 23.

Az 1956-os forradalom - október 23.

Október 23-a nemcsak a szigorú határok értelmében vett Magyarország, hanem az egész világ magyarságának nemzeti ünnepe. 15 millió magyar emlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, amelyeket az amerikai magyarok közül sokan maguk is átéltek, és amelyekre máig összeszoruló szívvel gondolnak nemcsak október 23-án, hanem az év minden napján.

Az 1956-os forradalom emlékezete ritka fotókon

Az 1956-os forradalom emlékezete ritka fotókon

A 'pesti srác' fegyverrel a kezében, az ágyún Kossuth-címer - az osztrák hajókormányos ritka, eddig ismeretlen felvételeit lippói olvasónk küldte el a szerkesztőségbe. Katona Endre tanár úr küldte Lippóról az alábbi, eleddig nyilvánosan sohasem közölt, ritka, 1956-os felvételeket. A képek készítője egy bizonyos Franz Thomas-berger úr volt, akivel véletlenül ismerkedett és barátkozott meg a lippói nyugdíjas levelezőnk, akiről egyúttal azt is elmondta, hogy Franz Ausztriában él, ma is jó egészségben, 77 éves.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc

Az 1956-os forradalom és szabadságharc

1953-ra a magyar gazdaságban súlyos zavarok léptek fel. A tervezett 50%-os emelkedés helyett a lakosság életszínvonala csökkent, a félelem és kiábrándulás légköre uralkodott el az országban. Meghalt Sztálin, ezek után a szovjet vezetés helyreállította diplomáciai kapcsolatait, belpolitikai enyhülést következett be. A kommunista rendszer stabilitása és a szovjet tábor meg­tartása bizonyos korrekciókat igényelt. 1953 júniusában ezért hívták Moszkvába a Rákosi, Gerő, Nagy Imre és Hegedűs András vezette magyar pártdelegációt, s ed­digi politikájuk felülvizsgálására szólították fel őket. Rákosi Mátyás elmozdítása a kormány éléről, Nagy Imre miniszterelnöki kinevezése.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc története

Az 1956-os forradalom és szabadságharc története

1956 nyarára a szovjet vezetés elérkezettnek látta az időt az újabb politikai intervencióra, hiszen a helyzet már nemcsak a Kremlben, de az egész szocialista táboron belül nyugtalanságra adott okot: félő volt, hogy Magyarországon 'váratlan, kellemetlen esemény' történik. Ennek valószínűségét növelte a lengyelországi Poznanban bekövetkezett megmozdulás, ahol a biztonsági erők fegyverrel verték szét az élet- és munkakörülményeik javításáért tüntető munkásokat. Az összecsapásnak közel száz halálos és több száz sebesült áldozata volt.

Hirdetés
Az 1956-os forradalom képei

Az 1956-os forradalom képei

Az 50. évforduló alkalmával a forradalom fényképeinek széles kínálatával találkozhattunk a nyilvánosság terein. A kiállítások számbavétele reménytelen feladat lenne: országszerte szinte minden múzeum, művelődési- és oktatási intézmény kötelességének tartotta a megemlékezést, s ez az esetek többségében fotódokumentációs kiállítás keretében történt. Budapesten láthattunk fotókiállítást többek között a Műcsarnokban, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Budapesti Történeti Múzeumban, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, a Terror Házában, a Corvin moziban, az Olasz Intézetben, az Eckermann kávéházban s még sorolhatnánk hosszasan. De rendeztek kiállítást civil szervezetek, alapítványok és művészeti galériák is.

Az 1956-os forradalom leverésének gyásza

Az 1956-os forradalom leverésének gyásza

1956. november 4-e súlyos tragédiával köszöntött ránk. Hajnali 4 órakor megkezdődött a második szovjet intervenció. Háború hadüzenet nélkül. Így lett november 4-e az 1956-os forradalom és szabadságharc véres leverésének a napja, az idegen hatalom ellen küzdő nemzet gyásznapja. Október 28-tól - amikor Nagy Imre elismerte a felkelés jogosságát, és győzött a forradalom és szabadságharc - november 3-ig békés, reményteli újrakezdésre készülődött az egész ország, a szovjeteket kiszolgáló törpe kisebbség kivételével. November 4-e vasárnapra esett, és 5-én, hétfőn, már dolgozni mentek volna az emberek.

Az 1956-os magyar forradalom visszhangja Erdélyben

Az 1956-os magyar forradalom visszhangja Erdélyben

Az 1956-os magyar forradalom nemzeti történelmünknek az az eseménye, amely Magyarországot egész évszázadunkban a legnagyobb világpolitikai szerephez juttatta. Történetéhez szervesen hozzátartozik az az együttérzés is, amely révén az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai magyarság kifejezte teljes azonosulását a magyar forradalom eszméivel. 1956 októbere, novembere így vált az erdélyi magyarság számára is a kommunista diktatúrával való szembenállás, a szabadság eszméiért való kiállás igazi mércéjévé.

Lyukas zászló és Kossuth-címer

Lyukas zászló és Kossuth-címer

Beethoven Egmont-nyitánya mellett az 1956-os forradalom meghatározó jelképe a Kossuth-címer és a lyukas piros-fehér-zöld zászló. A Rákosi-címerrel ellátott magyar lobogó teljesen idegen volt a hagyományoktól, a tüntetők már a forradalom első napján kivágták a zászlóból a diktatúra szimbólumát.

Magyar Forradalom 1956

Magyar Forradalom 1956

Ötven évvel ezelőtt, 1956 őszén, a magyar nép világtörténelmet írt. Fellázadt a zsarnokság ellen. Harcba szállt az idegen megszállókkal. Egy független és szabad Magyarországért. Akkorra már tűrhetetlenné vált az élet Európának ezen a felén. A kommunista utópia azt ígérte, hogy földi paradicsomot teremt, kizsákmányolásmentes, egyenlőségen alapuló társadalmat, amit azonban megvalósított, az nem volt más, mint egy ázsiai típusú zsarnokság. A szovjetek uralma, a quislingjeik által működtetett totális diktatúra ellen az egész ország fellázadt. Mert tűrhetetlen volt az elnyomás, elviselhetetlen volt a terror, és fojtogatott a szabadság hiánya.

Magyar Online Forrás

Magyar Online Forrás

A leláncolt és meghódított Magyarország többet tett a szabadságért és az igazságért, mint bármelyik nép...csak egy módon lehetünk becsületesek Magyarországgal, mégpedig úgy, hogy sem magunk között, sem máshol soha nem hagyjuk cserben azt, amiért a magyar hősök életüket adták.

Város remények és romok között

Város remények és romok között

1956 dokumentumai évtizedeken keresztül rejtőztek archívumok mélyén vagy családi otthonok gondosan titkolt rejtekhelyein. Azok a fényképek, röplapok és iratok pedig, amelyek nyilvánosságot kaptak, a mindenkori hivatalos propaganda értelmezésében láttak napvilágot. Az utóbbi több mint másfél évtizedben, ha nem is az összes, de számos akta megnyílt, lassan felbátorodtak a személyes emlékek őrzői, forráskiadványok, monográfiák sora látott napvilágot: mind több részletét ismerhetjük meg a szabadságvágy elemi erejű fellángolásának.

Visszatekintés 1956. október 23-ára

Visszatekintés 1956. október 23-ára

1956. október 23-án évek óta fokozódó társadalmi elégedetlenség jutott el forrpontjához. Október 6-án újratemették az 1949-ben kivégzett Rajk Lászlót és társait, október 16-án önálló, független szervezet jött létre Szegeden, a MEFESZ, amelyhez országszerte csatlakoztak a felsőoktatási intézményekben tanuló diákok, október 22-én a Budapesti Műszaki Egyetem diákjai megszövegezték a híres 16 pontot, és a lengyelországi események kapcsán rokonszenvtüntetést szerveztek másnapra.

Tuti menü